Definition of ''HERBAL''

A herbal is a book containing the names and descriptions of plants, usually with information on their virtues (properties) and in particular their medicinal, tonic, culinary, toxic, hallucinatory, aromatic, or magical powers, and the legends associated with them. A herbal may also classify the plants by various criteria, may give recipes for herbal extracts, tinctures, or potions, and sometimes include mineral and animal medicaments in addition to those obtained from plants. Herbals were often illustrated to assist plant identification.The word herbal is derived from the mediaeval Latin liber herbalis ("book of herbs");the word is sometimes used in contrast to the word florilegium which is a treatise on flowers with emphasis on their beauty and enjoyment rather than their utility.Herbals were among the first literature produced in Ancient Egypt, China, India, and Europe.Their useful content and accessible format made them attractive to general readers, as well as to herbalists, apothecaries and physicians.[7] In the Western European Age of Discovery herbals were produced, either by Europeans or indigenous people, for the Americas, Africa, and other lands newly discovered by Europeans. Herbals were among the first books to be printed in both China and Europe. In Western Europe herbals flourished during the two centuries after the invention of moveable type .Starting in the late 17th century, the rise of modern chemistry, toxicology and pharmacology largely made the classical herbals obsolete as a medical resource. As reference manuals for botanical study and indentification of plants, herbals were supplanted by the Floras — systematic surveys of the plants found growing in a particular region, with scientifically accurate botanical descriptions, classification, and illustrations. Herbals have seen a modest revival in the western world since the last decades of the 20th century, as herbalism and related disciplines (such as homeopathy and aromatherapy) became popular as forms of complementary and alternative medicine.

TIME NOW !!

Monday, December 28, 2009

Jangan abaikan pengambilan sarapan pagi




KAJIAN menunjukkan 30 peratus murid sekolah rendah tidak mengambil sarapan pagi dengan alasan utamanya kesuntukan masa dan kurang selera makan pada waktu pagi.
Mereka yang tidak bersarapan akan berasa lemah dan tidak bermaya terutama sekali menjelang lewat pagi. Ini disebabkan kadar kandungan gula dalam darah menjadi terlalu rendah sehingga ia menjejas fungsi otak. Jika ini dibiarkan, ia akan menjejaskan kebolehan kanak-kanak untuk menumpukan pada pelajaran dengan berkesan.
Setelah melalui malam yang panjang, kanak-kanak mahupun orang dewasa memerlukan tenaga yang mencukupi untuk menjalani rutin harian mereka. Jadi, sarapan pagi sememangnya tidak boleh diabaikan kerana ia menyediakan khasiat yang diperlukan untuk tumbesaran dan tenaga bagi memulakan hari.
Menurut Pakar Runding Dietetik,sarapan pagi merupakan hidangan yang tidak boleh diabai oleh kanak-kanak kerana dengan bersarapan, mereka akan mempunyai tenaga yang cukup untuk menumpukan perhatian kepada pelajaran dan berseronok dengan aktiviti fizikal bersama rakan-rakan.‘‘Sakit kepala dan perut, mengantuk serta tidak dapat menumpukan perhatian terhadap pelajaran adalah berpunca daripada tabiat tidak mengambil sarapan pada awal pagi.
“Kanak-kanak juga selalu mengadu mereka tidak ada selera dan masa untuk bersarapan pagi. Sebenarnya, dengan pengurusan masa yang baik serta makanan yang ringkas, berkhasiat dan sedap dapat mengatasi masalah tersebut.

Terbaik
‘‘Rancanglah dengan lebih awal pada malam sebelumnya seperti bantu anak-anak mengemaskan beg dan menyiapkan beg sekolah mereka supaya tidak terkejar-kejar pada waktu pagi.
“Dengan cara ini pasti ibu bapa akan mempunyai banyak masa untuk bersarapan dengan anak-anak. Inilah salah satu panduan praktikal kepada ibu bapa yang mahukan permulaan terbaik untuk anak-anak mereka pada setiap hari,’’
Katanya, ibu bapa juga tidak perlu mengambil masa yang lama untuk menyediakan sarapan pagi bagi anak sekiranya tahu apa yang mereka inginkan.
‘‘Mereka juga boleh menyediakan menu sarapan pagi untuk seminggu dengan bertanya kepada anak sebelum mereka masuk tidur. Secara tidak langsung ini dapat menjimatkan masa dan mengawal corak pemakanan mereka sewaktu sarapan pagi,’’ ujarnya.
Pelbagaikan menu sarapan dari semasa ke semasa kerana ia boleh membantu untuk membina kemahiran pemakanan yang bijak dan penyediaan hidangan yang sihat.
Dengan menyediakan sarapan pagi yang menyeronokkan boleh meningkatkan selera anak untuk bersarapan.
‘‘Libatkan anak-anak semasa menyediakan sarapan pagi seperti membenarkan mereka memilih menu kegemaran atau menyediakan meja dan dengan pinggan dan cawan kegemaran mereka,” katanya.
Beliau juga berpendapat, cara yang paling baik untuk mendidik anak-anak ialah dengan memberi contoh yang baik. Ini bermakna, ibu bapa juga perlu bersarapan pagi, jika mahu anak-anak berbuat perkara yang sama.
badan yang sihat memerlukan pemakanan yang sempurna. Untuk badan kanak-kanak membesar secara sihat, ibu bapa mesti menyediakan anak-anak dengan pemakanan seimbang yang betul dan cukup protein, lemak asas, karbohidrat, vitamin dan mineral.
Kadang-kadang kanak-kanak tidak menggemari sayur-sayuran kerana warna dan rasanya yang pahit. Jadi, untuk menggalakkan mereka makan sarapan pagi yang berkhasiat, ambil hidangan yang sama bersamanya. Ini kerana, apabila mereka melihat ibu bapa menikmati hidangan tersebut, mereka akan lebih teruja untuk mencubanya.
Ibu bapa boleh juga mengetahui mengenai aspek emosi seperti hubungan emosi antara ibu bapa dan anak-anak mereka serta membentuk tabiat yang baik.

No comments:

Post a Comment